Az időskorúak sérelmére elkövetett vagyon elleni jogsértések, az ún. „trükkös módon elkövetett bűncselekmények” sértettjei legfőképpen az idősebb korosztály tagjai. 

Ők azok, akik koruknál, egészségi állapotuknál fogva a leginkább kiszolgáltatottak, hiszékenyebbek. Az elkövetők a végsőkig kihasználták a sértett idős korát, hiszékenységét. A csalók az önkormányzatra, közüzemi szolgáltatóra, pénzintézetre hivatkozva, illetve az ő alkalmazottaiknak kiadva magukat csaltak ki különböző trükkökkel pénzt a sértettektől, illetve lopták meg őket a csalás elkövetésének idején, vagy később visszatérve a lakásukba.

Az elkövetők általában nem helybéliek, a bűncselekmények elkövetése után gyorsan elhagyják a helyszínt, legtöbbször még a megyét is. Főként készpénzt visznek el, amit aztán a későbbiek során lehetetlen azonosítani. A nyomozást nehezíti, hogy a sértettek az elkövetőkről szinte semmilyen információval nem tudnak szolgálni (pl. hányan voltak, személyleírásuk, milyen gépkocsival érkeztek, gépkocsi rendszáma, milyen irányba távoztak), a helyszínek nyomszegények, az elkövetők ugyanis gondosan ügyelnek arra, hogy az ellopott tárgyakon, pénzen  kívül semmihez ne érjenek.

Megállítani ezt a jelenséget csak a potenciális sértettek és hozzátartozóik együttműködésével lehetséges. Az eddigieknél is nagyobb súlyt kell helyezni Önöknek a megelőzésre, településünkön a lakosság, az önkormányzatok, polgárőrség összefogására.

Minden lehetséges módon tudatosítani kell, hogy idős hozzátartozóink egészséges bizalmatlansággal és óvatossággal fogadják a váratlanul érkező idegeneket, és törekedni kell a saját, személyes „biztonsági háló” kiépítésére, helyi  „jelző-rendszer” kialakítására.

Kérjük, figyeljenek oda jobban Önmaguk és értékeik biztonságára!

Tisztelettel:
Gressai Ákos r. őrnagy
A Gyöngyöspatai Rendőrőrs Parancsnoka

A Gyöngyöspatai Rendőrőrs elérhetősége:
112 ingyenes segélykérő szám