Tudnivalók és elérhetőségek a családsegítéssel kapcsolatosan.

Család és Gyermekjóléti Szolgálat
 
családsegítő: Gulyásné Szundi Éva
ügyfélfogadás: hétfő, kedd, csütörtök 8-11. Gyöngyöspata, Fő út 55. Egészségház
 
Család és Gyermekjóléti Központ
esetmenedzser: Szecskő-Ludányi Lilla 

A Szenvedélybetegek felépülési folyamatának támogatása elnevezésű Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet által kiírt pályázat Alacsonyküszöbű ellátás új helyszíneken indított megkereső programmal című projekt megvalósulásáról
 

A pályázati program célkitűzései

A pályázat célja a szenvedélybetegek a drogproblémákkal küzdők felépülési folyamatának támogatása, valamint a kezelésbe/ellátásba kerülést elősegítő, a rehabilitációs és reszocializációs programok megvalósítását előmozdító kiegészítő működési támogatás biztosítása.

Az ellátás célja

A szenvedélybetegek és közvetlen környezetük minél szélesebb körének elérése, fogadása és ellátása, a szerhasználatnak, valamint járulékos ártalmainak a csökkentése, a változás elindítás és segítése, az életvitelbeli változás ösztönzése. A még nem szenvedélybeteg, ám szerhasználatukból adódóan magas kockázati magatartású személyek és környezetük elérésének biztosítása azért, hogy lehetővé váljon a szenvedélybeteggé válás megelőzése. Szolgáltatásunk lényege az egészségügyi és szociális szolgáltatások megismertetése, használatuk ösztönzése, illetve megkönnyítése a szenvedélybetegek, addiktológiai problémával küzdő, vagy szerhasználat okán magas kockázati populációk számára.

Az Esélyteremtő Nonprofit Kft. Kapocs Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátás a projekt keretén belül a megkereső munka kiterjesztését Gyöngyös város úgynevezett 80-as lakótelepén, valamint Gyöngyöspatán végezte.

Gyöngyöspatán főként a roma lakosság él kedvezőtlen helyzetben szociális és egészségügyi szempontból, akik önmaguktól nem fordulnak segítségért, a kapcsolódó szolgáltatásokhoz kevésbé jutnak hozzá önszántukból. Ezért a szolgáltatást, valamint az információt „helybe” vittük számukra.

Programjainkat egyéb események köré építettük annak érdekében, hogy minél szélesebb körben megismertessük a lakossággal, potenciális ügyfelekkel szolgáltatásunk céljait, feladatait főként preventív célzattal.

A programok megvalósításában közreműködtek: Tóth Erzsébet koordinátor, Czékmány Rita segítő, Nádudvari István segítő, Dr. Kelemen Tibor konzultáns és Hegyi Beatrix segítő.

Gyöngyöspatán megszervezett programok

A gyöngyöspatai roma lakosság szociális helyzete kedvezőtlen, alul marad az átlagnál. A társadalmi életben való részvételük csekély, a kulturális és egyéb programokhoz, szolgáltatásokhoz való hozzájutásuk lehetősége korlátozott. Természetesen az alapszolgáltatások léte biztosított a városban, de a szélesebb körű ellátás a gesztorhoz, Gyöngyöshöz kötött, ahová eljutni, akarni eljutni nehézkes az említett anyagi okok és azért az érdeklődés hiánya miatt.

Programsorozatunkat ezért is terjesztettük ki erre a városra annak érdekében, hogy színt vigyünk a lakosság életébe, eljuttassuk hozzájuk a szükséges ismereteket, utat mutassunk és alternatívákat állítsunk fel, más megvilágításba helyezzük a szenvedélyt mint veszélyforrást.

Programjainkat úgy építettük fel, hogy társítottuk egyéb tevékenységekhez, rendezvényekhez, minden alkalommal próbáltunk az ismereteken túl adni valami olyasmit a lakosságnak, amihez egyébként nem jutnának hozzá térítésmentesen.

2014. szeptemberétől 2015. februárjáig havonta egy alkalommal, összesen 6 rendezvényt bonyolítottunk le a városban. A programoknak a Művelődési Ház, a Nekcsei Demeter Általános Iskola, valamint a Bokréta Egységes Óvoda-Bölcsőde adott otthont. A hat alkalom közel 300 érdeklődőt mozgatott meg a szervezők nagy örömére.

A rendezvény megnyitóját követő első alkalommal vendégül láttuk a megjelenteket egy tál gulyásra, több alkalommal pedig lehetőség nyílt tea kóstolóra.

A programsorozat feldolgozta a dohányzás és alkoholfogyasztás, valamint a droghasználat káros hatásaival kapcsolatos tudnivalókat, kitért a drogok fajtáira és használatának jogi következményeire. Utóbbi témában a Gyöngyösi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési referensei voltak segítségünkre. Továbbá életviteli tanácsadással egybekötve felhívtuk a figyelmet az egészséges környezet jelentőségére.

A rendezvénysorozatot ingyenes csontsűrűség mérés zárta nagy érdeklődéssel.

Előadásaink kísérő szolgáltatásaként ingyenes vérnyomás-és vércukorszint mérésre volt lehetősége a megjelenteknek, a gyermekeknek pedig arcfestéssel és csillámtetoválással kedveskedtünk.

A gyöngyöspatai rendezvények szervezéséhez segítségünkre volt Gyöngyöspata Város Polgármesteri Hivatala, Hevér Lászlóné Polgármester Asszony, a Nekcsei Demeter Általános Iskola, a Bokréta Egységes Óvoda-Bölcsőde, Dr. Kecskés Mária háziorvos, a Gyöngyösi Rendőrkapitányság és a Gyöngyössolymosi Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Intézmény Családsegítő Szolgálata.

Segítségükért ismételten köszönetünket fejezzük ki.

Esélyteremtő KAPOCS Alacsonyküszöbű Ellátás

(3200 Gyöngyös, Epreskert út 8.)

Tel.:06/30-8633823; 06/30-8642918; 06/30-8643062

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.