Borászatok, borkóstolási lehetőségek:

Török László
3035 Gyöngyöspata, Petőfi út 11.
Hordós értékesítés

 


 Csernus és Társai Kft.

3035 Gyöngyöspata, Pata vezér u. 117.
Hordós és palackos értékesítés.


 Soós Családi Pincészet

Szüleinek, nagyszüleinek a Mátrai borvidéken mindig volt szőlője, és saját fogyasztásra megtermelt bora, kis mikroklímás tufakőbe vájt pincével. Nagyobb léptékben 2002-től, a családi mikro vállalkozás megalapításától foglalkoznak borászati termékek értékesítésével. Családi vállalkozásuk adja meg számára az igazi szakmai tapasztalatokat, sikereket, de emellett már számos mátrai borversenyen nyertek vörösboraik aranyérmet. Legfőbb terve, hogy elmélyüljön az összetett, nehéz, testes vörös cuvée borok világában.

https://www.facebook.com/pages/So%C3%B3s-Csal%C3%A1di-Pinc%C3%A9szet-So%C3%B3s-Family-Winery/581364998566639 
3035 Gyöngyöspata, Bem út 2/a

+36 37-364-036, +36 20-966-7009


 Kékhegy Pince

Kis családi borászat vagyunk Gyöngyöspatán, 2009 óta foglalkozunk borászkodással és első területeinket 2010. decemberében vásároltuk. Mindketten a budafoki Soós István Borászati Szakközépiskolában szereztünk Borász képesítést. A borkészítésről vallott filozófiánk egyszerűen megfogalmazható: élni a természet adta lehetőségekkel és a lehető legcsekélyebb beavatkozással segíteni azt a természetes folyamatot, amikor a szőlő levéből bor lesz. Célunk minél kevesebb beavatkozással, minél természetesebb módon elősegíteni egy olyan bor megszületését, amely magán hordozza a termőhely értékeit és a fajta legelőnyösebb tulajdonságait. Nem elegendő ugyanis egy jó terroir bort vagy egy jó fajtabort elkészíteni. Meggyőződésünk, hogy mint egy szép borban, ebben is meg kell találni az összhangot. Gyöngyöspatán illetve a Mátrai borvidéken ez komoly feladatot és kihívást jelent az új utat kereső borász számára.

Gyöngyöspata, Ady Endre út (pipishegyi pincesor)

+36 30-493-9082

www.kekhegy.hu

https://www.facebook.com/pages/K%C3%A9khegy-Pince/1413878165507534?fref=ts 


 Maka Pince

A 20 hektáros birtokukról származó borokat irányított erjesztéssel, acéltartályos illetve ászokhordós érleléssel készítik. Többféle stílusban kínálnak borokat: a könnyű, gyümölcsös, reduktív fehérborok mellett megtaláljuk a testesebb, ászkolt, érlelt fehérborokat is, ezen kívül édes desszertborokkal és testesebb, érleltebb vörösborokkal is várják vendégeiket. Pincéjükben 20 fő csoportot tudnak egyszerre fogadni borkóstolóra. Előzetes bejelentkezés szükséges!

3035 Gyöngyöspata, István kir. út 16. 

+36-37-364-205  

+36 20 575 9865 

www.maka.hu 

https://www.facebook.com/makapince.gyongyospata?fref=ts


Kolozsi Pincészet

A szőlőtermesztéssel és feldolgozással foglalkozó pincészet négy évvel ezelőtt választotta székhelyéül a Mátra délnyugati lábánál meghúzódó - bortermeléséről és történelmi múltjáról híres - Gyöngyöspatát, ahol szőlőültetvényt majd borospincét vásárolt. A pincészet Kolozsi Ákos egyéni vállalkozásaként működik, akinek vállalkozása e körben csak most kezdi bontogatni szárnyait. Tevékenységi köre kiterjed szőlőművelésre, szőlőtermesztésre, szőlő feldolgozásra, borkészítésre és forgalmazásra. Jelenleg 3 hektáron folyik a gazdálkodás, melynek területen Leányka és Bíbor kadarka szőlőfajták találhatók. 

Kolozsi Ákos +36 30 218-0551

www.kolozsipinceszet.hu  


GOLDWINE-TRADE Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

3035 Gyöngyöspata, Ady út 7
Hordós értékesítés


 Nandi Vendégház

Az ország egyik ritkaságszámba menő szőlészeti-borászati történeti magángyűjteményével és egy varázslatos 400 éves pincével várja vendégeit a Nandi Vendégház, 15 férőhellyel, 2-3 ágyas, fürdőszobás szobákkal amelynek árában a reggeli is benne foglaltatik, csodálatos falusi környezetben, szívélyes vendéglátással. Igény szerinti étkeztetéssel és folklórműsorral, német és angol nyelvű idegenvezetéssel, 2 napos előzetes bejelentkezés alapján élvezhetik a max. 50 fős csoportok a borkóstolót az egykori dézsmapincében, amit a műemléki szempontból világhírű patai templom építésével egy időben vághattak. Érdemes megkóstolni a ház specialitását, a füstölt csülköt vörös babbal és boros káposztával, a buciban tálalt palóclevest és a híres patai bélest.

3035 Gyöngyöspata, Arany J. út 10

+36 30 253 1398, +36 37 364 012

fax: +36 37 364 012

https://www.facebook.com/nandimagdi?fref=ts 


 Szecskő Tamás

A borászat alapítója, hajtóereje Szecskő Tamás. „Édesapám családja borral is foglalkozott, egészen korán be lettem fogva a szőlő- és pincemunkákba. Már kamaszkorom elején kérdéseket tettem fel magamnak az akkor szokásos eljárásokról, a választ pedig a könyvekben kerestem. Autodidakta módon kezdtem szélesíteni a látókörömet, új ismereteimet a gyakorlatba átültetve pedig a sikerélmény sem maradt el: a borok tényleg jobbak lettek. A puszta érdeklődésből észrevétlenül szenvedély lett… 18 évesen nem volt már kérdés, mi legyek: a válasz magától értetődően és a legnagyobb természetességgel ott lakozott bennem – borász. Kárpótlással szerzett területeimről sokáig csak tömegborok készültek, de ahogy szélesedett a látóköröm, úgy támadt fel bennem a vágy: nem pusztán csak termelni, hanem valami egyedit, megismételhetetlent létrehozni. Szabadon élni, harmóniában a természettel. Teremteni, kiengedni a szellemet a palackból… Minden küzdelme, nehézsége ellenére biztosan tudom: nem tudnék mást csinálni, máshogy élni, nekem ez adatott.“

3035 Gyöngyöspata, Szűcsi út 7.
+36 30 537 2688

www.szecskopince.hu 

https://www.facebook.com/szecskotamas?fref=ts 


 

Seiben Károly
3035 Gyöngyöspata, Bocskai út 11
Hordós értékesítés


 

Losonci Bálint

A pincészet Gyöngyöspatán a Vári pincesoron van, melyet a borújságíróból borásszá lett Losonci Bálint és felesége működtet. A Gyöngyöspata határában megtalálható dűlők egyedi ízvilágú, koncentrált és harmonikus borokat adnak. 2004-ben készült el az első boruk; 400 palack olaszrizling az Úrráteszi dűlőből. 2006-ban vették meg első, présházas pincét és a geregi kékfrankos területet. 2008 júliusban kezdtek főállásban a "birtoképítésbe", Budapestről Gyöngyöspatára költöztek. 2009-ben került sor a Tőkések Mátrai Kézműves Borászkör első közös bemutatójára. Karner Gáborral és Szecskő Tamással már ezt megelőzen megkezdődött az együttgondolkodás, ami azóta is folyamatos. 2011-ben átvették az Év Borászfelfedezettje címet a Borászok Borásza többségében kereskedőkből álló grémiumától. A 2013-as évjárattól a Gereg dűlőben fekvő területeinken ökológiai szőlőművelésre tértek át. 2014-től az összes, általuk művelt területen biogazdálkodást szeretnének folytatni.

3035 Gyöngyöspata, Vári út 32

+36 30 828 6804
http://www.losonci.hu

https://www.facebook.com/losoncipince?fref=ts 


 

 Laczkó Borház

Igényes szőlőtermesztés, alacsony tőketerheléssel és minimális agrokémiával, a Borászatban hagyományos eszközök és eljárások alkalmazásával kíváló minőségű kézműves borok megalkotása.

Pince: 3035 Gyöngyöspata, Bodics tanya
Levelezési cím: Laczkó Gyula, H-3200 Gyöngyös Gólya u. 60.

+36 30 903 55 37

+36 30 492 74 42

+36 70 434 77 74

+36 37 319 090

http://www.laczkoborhaz.hu/ 

https://www.facebook.com/pages/Laczk%C3%B3-Borh%C3%A1z/219939294828317?fref=ts 

 

 


René's Wine Heaven


A Mátrai borvidék

A Mátrai Történelmi Borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7.815 hektárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével. A borvidék a Mátra hegység déli lejtőin, kelet-nyugat irányban a Tarna és a Zagyva folyók által határolt területen, mintegy 15−20 km széles sávban helyezkedik el. A területen ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek.

 

A Mátra-vidék legnagyobb települése Gyöngyös. A köréje települt falvakkal a mögötte magasodó Mátra hegyvonulatával hazánk egyik legszebb vidéke. A Mátra dombjainak déli fekvése kedvező a mezőgazdasági kultúrák, főleg a szőlő és gyümölcstermesztés számára. Gyöngyös a környező falvakkal együtt képezi a Mátrai történelmi borvidéket. Ezen a területen már a Honfoglalás előtt itt élő népek is foglalkoztak szőlőműveléssel, borkészítéssel. Szent István király idején már nagy hagyománya volt a szőlőtermesztésnek. Írásos emlékeink a terület szőlővel, borral való kapcsolatát az 1040-es években említik először „1042-ben Saár határában zárdát építettek melyhez szőlőbirtok is tartozik”.

Mátraalján a nagyobb arányú szőlőtelepítés a XIII. században indult meg, a XIV. században már jelentős a borkereskedelem is. A térség legnagyobb szőlőbirtoka Visontán a Haller család birtokában volt (1750-ben mintegy 50-60 holdnyi). A Kárpátok hegykoszorúja óvja a medencét a zord időktől, a Mátra hegység déli délnyugati lejtőin a sok napsugár érleli a bogyókat, a régi tűzhányók talaja pedig minden jóval ellátja a szőlőket, hogy tüzes, illatos jó bort teremjen. Ez a hely „Ahol a Nap és a hegy összeér”. Az itt készült fehér borok elsősorban friss, virág és gyümölcs illatukról híresek.  Az itt érlelt bor hidat ver embertársainkhoz, barátságot köttet ember és ember között. A térségben termelik a Domoszlói Muskotályt is, mely bor méltán vált híressé az ország határain túl is. Az üde, friss gyümölcsös jelleg a vörös boroknál is jellemző. Markaz és Visonta térségében gyönyörű vörös borokat kóstolhat az ide látogató. Napjainkban a borvidékhez tartozó 22 településen termesztenek szőlőt. A körzet kiemelkedő bortermelő települései: Abasár, Markaz, Visonta, Nagyréde, Gyöngyöspata, Gyöngyöstarján, Gyöngyössolymos. A szőlőfajták közül a hagyományos Olaszrizlingen, Leánykán és Muscat Ottonelen túl a Szürkebarát, a Sauvignon Blanc és a Chardonnay is kiváló minőségű borokat ad. A borok jól illeszkednek, simulnak tájjellegű ételeinkhez, erősítve egymás ízét, zamatát, finomságát.

A Mátrai Borvidék adja az ország szőlő-bor exportjának több mint egyharmadát, a nyugati exportnak pedig több mint 40 %-át. A térség exportban meghatározó üzemei a Nagyrédei Szőlőskert Zrt., és a gyöngyösi telephellyel rendelkező Danubiana Bt.

A Borvidékhez tartozó települések nemcsak a szüreti napok alkalmával nyújtanak turisztikai, idegenforgalmi látványosságot, hanem az év teljes egészében. A Mátra közelsége adta turisztikai lehetőségeket jól kiegészíti a települések műemlékeinek, emlékhelyeinek sokasága is.

Az ide látogatók kellemes élmények részeseivé vállnak, ha felkeresik a nevezetesebb emlékhelyeket: A gyöngyöspatai románkori templom, a gyöngyöstarjáni Haller pince, a nagyrédei Öreghegyi Borozó, a Szőlőskert Zrt. szőlészeti múzeuma, „Aba Sámuel” pince Abasáron, a kisnánai Kompolthy vár, a Farkasmályi pincesor.