Ezzel már közel 800 milliós az idei pályázati mérleg.

Még nincs vége az esztendőnek, szerencsére a pályázati sikerek sorának sem: arról számolhatunk be, hogy a korábban – idén – megnyert több, mint 600 millió forintnyi fejlesztés után ezúttal 169,2 millió forint támogatást nyert a területfejlesztési programban Gyöngyöspata önkormányzata, mégpedig a patai történelmi pincesor rendbetételére, Történelmi pincesor rekonstrukciója és a szőlőtermelés hagyományai Gyöngyöspatán projektcímen.

Az országban egyedülálló történelmi pincesor, valamint a hozzá kapcsolódó szőlőtermesztési, -feldolgozási kultúrát és hagyományokat bemutató attrakció fejlesztése a cél, mely egy falusi környezetben épített présházzal egybeépített portán szemlélteti a térségre jellemző hagyományokat.

A fejlesztés kapcsán Hevér Lászlóné polgármester elárulta: erre az attrakcióra alapozva kívánják bővíteni a város turisztikai kínálatát, a fejlesztés bázisa lehet a helyi identitás megőrzését szolgáló programoknak is. A program hatásának köszönhetően más turisztikai szolgáltatások és a helyi termékek is nagyobb célközönséget érhetnek el.

A Hétsoros Pincefalu-projekt elemei:

- Többfunkciós fedett fogadóépület építése kiállító- és bemutatótérrel

- Hagyományos présház és pincéjének felújítása - élményeket bemutató, interaktív technológia kialakítása

- A közvetlen környezet fejlesztése - parkoló, út, világítás

- Vendéglátó és kereskedelmi egység kialakítása (kávézó, étterem, ajándékbolt)

- Család és gyermekbarát elemek megvalósítása

– Történelmi gyermekjátszótér és játszósarok, mely térítésmentesen használható az oda látogató vendégek számára.

- Gyermekgondozási helyiség kialakítása

A beruházás megvalósítása az akadálymentesítés és energiahatékonyság szempontjainak figyelembevételével történik. A létesítményekben biztosítják a szelektív hulladékgyűjtés feltételeit.

- Olyan innovatív interaktivitást biztosító technikai fejlesztéseket, eszköz- és szoftverbeszerzéseket valósítunk meg, melyek lehetővé teszik a bemutatásra kerülő kulturális értékek élményszerű megismerését. Interaktív bemutató panelen ismerhetik meg az érdeklődők a térségre jellemző kultúrán és hagyományokon alapuló életmódot, a szőlőhöz köthető mindennapi munkát. Speciális szoftverek biztosítják az interaktív élmények átélését, kipróbálását, létrejönnek állandó kiállítások, amelyek bemutatják a térség életét, az itt jellemző munkákat, életmódot, tárgyakat. Ezzel a beruházással már közel nyolcszázmilliós városunk fejlesztési mérlege csak 2017-ben, ez egy csodálatos év új lehetőségekkel a település közössége számára – fűzte hozzá Gyöngyöspata polgármestere, e helyütt is megköszönve a kormány és Horváth László országgyűlési képviselő odafigyelését.