Nem csak játszik az orgonákon, de rajong is értük.

A cseh Michal Novenko orgonaművész és zeneszerző hangversenyére várják az érdeklődőket Gyöngyöspatán a Kisboldogasszony templomba, április 18-án este hat órától.

Műsoron többek között Bedrich Smetana, Liszt Ferenc, illetve Johann Sebastian Bach művei mellett a szerző saját improvizatív alkotása is.

Az 1962-ben született Michal Novenko a prágai konzervatóriumban és a Prágai Zeneakadémián tanult. Orgona-művész, zeneszerzés, zeneelmélet és karmester szakokból diplomázott. Munkásságát, felkészültségét sok zenei díj hirdeti. Mesterkurzusokat tart Csehországban, Lengyelországban, az Egyesült Államokban, tanított a fiatal orgonista tanulóiról híres brit Oundle városában is. Szerzeményeit vezető európai előadók játsszák.

A professzor Európa-szerte játszott már a legnevesebb fesztiválokon is: a svájci Sion-ban a világ legöregebb, még játszható orgonáján, az olasz Arezzo-ban, a német Freiberg-ben, a lengyel Wroclaw-ban és Spanyolországban is. Mivel a történelmi orgonák aktív szerelmese és szakértője, nagyon kedveli a gyöngyöspatai orgonát is.