Élménybeszámoló Gyöngyöspatán Varga Csabáék csúcshódító kísérletéről.

Majdnem megmászta idén a világ második legmagasabb hegycsúcsát, a Himalája-béli K2-t a nagyváradi Varga Csaba, de fel kellett adnia a küzdelmet társával együtt a zord időjárás miatt. Kudarcélmény azonban nincs, amint lehet, újra megpróbálják – derült ki Gyöngyöspatán tartott élménybeszámolójából, amelyet videóval és fotókkal is színsített.

 

Magyarországról mindeddig senki nem hódította meg ezt a pakisztáni csúcsot, amely bár csak a második legnagyobb, talán az egyik legnehezebb terep a hegymászók számára. Éppen ezért jelent kiemelt presztízsélményt a meghódítása. 8611 magas a csúcs, s a küzdelmet nehezítette, hogy Csaba és társa, Suhajda Szilárd oxigénpalackot nem használt a mászásnál.

 

Varga Csaba sokat mesélt a bemelegítő küldetésekről, a hegymászók étkezéséről – főként semmi, mert ilyen magasságban az ember inkább nem is éhes - s az érdeklődőket már maga a hegycsúcshoz vezető út lenyűgözte a gleccserjáratokkal, a vihartól elmosott hidakkal, az ázsiai pillanatképekkel. Az is elhangzott, hogy a K2 sziluettje „igazi hegyet” formál, amely alak önmagában is különösen vonzza a hegyfüggőket – és akkor még nem beszéltünk a mászás kihívásáról.

 

A hegymászót egy másik, munkájával a magasságokba törő ismert ember, Csizmadia Elek fizikus köszöntötte az est végén egy Ma-Sat borral, amely a fizikus által Föld körüli pályára állított első magyar műholdnak állít emléket a NandiMagdi Pince termékeként.