Ülésezett Gyöngyöspata képviselőtestülete.

Az önkormányzat munkatársainak segítségével több civil szervezet is pályázatokat nyújtott be tevékenysége fejlesztése érdekében – derült ki a legutóbbi ülések óta történtekek összegző dokumentumból. A Pávakör két, a Vári Pincék Egyesülete egy, a Csutkababa Alapítvány két pályázati lehetőségbe vágott bele. Az Együtt Gyöngyöspatáért Baráti Kör két beadvánnyal élt, csakúgy, mint a Gyöngyöspatai Gyermekekért Alapítvány, s a polgárőrök is egy pályázatot adtak be. Maga az önkormányzat egymillió forintra pályázott, amelyből siker esetén táncoktatást szeretnének szervezni, s egy másik pályázaton több, mint kétmillió forintot szeretne megszerezni könyvtárfejlesztésre.

A tavalyi zárszámadás elfogadása után arról is döntöttek legutóbb, hogy megalakítják a helyi Értéktár Bizottságot, amelynek tagjai közé elismert pataiakat invitálnak meg: olyanokat, akik ismerik a közösség értékeit és hagyományait. A megkeresések elkezdődtek, s hogy ki lesz a hét fő, aki a bizottságot megalkothatja, majd csak a szándékok feltérképezése után derül ki.

A képviselőtestület a Pávakört terjesztette fel a Heves Megyéért-díjra. Végső döntést arról, hogy ki nyeri el az elismerést a megye számtalan civil szervezete közül, a megyei közgyűlés hozhat majd.

Gressai Ákos őrnagy a közbiztonsági helyzet értékelésére érkezett az ülésre. Adataik szerint 2013-ról 2014-re 40 százalékkal kevesebb lett a bejelentett bűncselekmények száma. Épp a „bejelentés” szó volt az, amit a képviselők vitattak. Hevér Lászlóné polgármester arról számolt be, hogy neki a hivatalosan javuló adatok ellenére is gyakran jelzi a lakosság a kisebb-nagyobb bűnügyi problémákat, és Matalik Ferencné is úgy fogalmazott az arányok hallatán: „többnek tűnik”.

A lakosság biztonságérzetének és a rendőrségi adatoknak a közelítéséhez a képviselők, a kisebbségi önkormányzat képviselője és a rendőrség szakembere is ugyanarra biztatta a lakosságot: minden esetben tegyenek bejelentést, ha bűncselekményt észlelnek, tapasztalnak, mert intézkedni csak így lehet. Ez a helyzet az egyik helyi élelmiszerbolt ügyében is, ahol bár megszaporodtak a kiskorúak által elkövetett kis értékű bolti lopások, maga a bolt eddig nem minden esetben élt jelzéssel a rendőrség felé.

A rendőr őrnagy ugyanakkor civil minőségében örömét fejezte ki, hogy csaknem harminc fiatalt érdekelnek a nemrég megindult pingpong-edzések.

A grémium tagjai az ülés után meglátogatták az önkormányzati tanyát, és a látottakat értékelve arról beszélgettek, hogyan lehet az ott folyó munkát a jelenleginél gazdaságosabbá tenni.