Tűzoltóegyesület alapítását szorgalmazza a Katasztrófavédelem.

Nem változott jelentősen a költségvetés végleges változata az első fordulós elképzelésekhez képest. A korábbi tervekhez viszonyítva új fejlemény, hogy az általános tartalék terhére 8,6 millió forintot használ fel a város. Ebből hétmillió forintot különítenek el szociális támogatásokra, 400 ezer forintot buszmegállók rendbetételére. Újabb 400 ezer forintból lesz újra mindenhol működőképes a hangosbemondó-rendszer, s az óvodai kültéri hinták alá 800 ezer forint önkormányzati támogatásból kerülnek ki ütéscsillapító felületek.

Hosszas vita után került pont a civil szervezetek támogatására. Marad a korábbi szint, vagyis összesen másfél millió forint az idén megpályázható keret: ebből címzett jellegű támogatást kap fél-félmillió forint értékben a Polgárőrség és a Pávakör, a fennmaradó 500 ezer forintot osztják szét a további pályázók között.

A testület megalapozottnak tartja a Szűcsi úti lakosok aláírásgyűjtéssel is megtámogatott kérését arról, hogy mielőbb rendbe kellene tenni a járdát az Alkotmány út és a Patavezér út közötti szakaszon. Hevér Lászlóné polgármester pedig egyeztet a közútkezelővel a lehetőségekről, hiszen – mint arról már beszámoltunk – esély van állami forrásokból a Rózsaszentmárton és Gyöngyöspata közötti útszakasz felújítására, ami érintené a járda melletti vízelvezető árkot is.

A grémium megalkotta új szociális rendeletét, s rendeletet alkotott arról is, hogyan támogatja a gyöngyöspatai fiatalokat az első lakáshoz jutásban. A támogatás alapfeltételéül szabták, hogy az igénylő legalább két év munkaviszonyt tudjon felmutatni.

Ezen az ülésen hallhattak összefoglalót az elmúlt egy év fontosabb káreseményeiről a képviselők a tűzoltóság és a katasztrófavédelem szemszögéből. Vilmányi Sándor gyöngyösi tűzoltóparancsnok arról számolt be, hogy nem volt dolguk nagyobb történéssel. Három esetben kigyulladt gazt kellett oltaniuk a település közigazgatási területén belül, a másik három esetben műszaki mentést végeztek leszakadt villanyvezeték eltávolításánál, valamint ágleszakadásnál. Személyi sérülést okozó balesettel nem kellett foglalkozniuk.

Vilmányi Sándor a kedvező eredmények ellenére azt ajánlotta a gyöngyöspataiaknak: fontolják meg egy önkéntes tűzoltóegyesület megalakítását, mert több eszköz beszerzésére is mód nyílhat pályázati forrásból, s az önkénteseknek szakmai segítséget nyújtanak a gyöngyösi tűzoltók is. Mint mondta, öt-tíz ember már megalapíthat egy ilyen szervezetet, nagyban segítve a kármentést és persze a kármegelőzést is.

Hevér Lászlóné közlése szerint a Művelődési Ház energetikai korszerűsítése az első számú fejlesztési cél a városban, amennyiben lesz rá pályázati forrás. Addig is kifestették a Művelődési Ház előterét, hamarosan visszakerül a könyvtár ide az iskolából, s odaköltözik a falugazdász és a hegyközség is a tervek szerint.