A műhold épp megsemmisül, de a róla elnevezett borból még van pár száz palackkal.

Nemrég égett el a Föld légkörébe visszatérő első magyar fejlesztésű műhold, a Ma-Sat 1. Az eszközhöz kifejlesztett újítások némelyikét annak idején egy gyöngyöspatai pincében, Bernáth Magdolnáéknál ötölték ki a szakemberek.

A patai borász közlése szerint a pályára bocsátást is az ő vendégházukban ünnepelte Dr. Csizmadia Elek fizikus kutató. S miközben áldomást ittak a fellövés örömére, további új ötleteket fogalmaztak meg borozgatás közben, amelyeket valószínűleg más eszközöknél hasznosíthatnak.

Gyöngyöspatai borászok a fellövés egyéves évfordulóján, 2013-ban dobtak piacra egy Ma-Sat elnevezésű bort. Az elkészült 2012 sorszámozott palackból az első kétszátizenkettőt az alkotók kapták. A palackok tartalma: fehérbor cuvée. Királyleányka az alapja, van benne szürkebarát, muscat ottonel, egy kevés sárga muskotály és rizlingszilváni is. Sikerrel viszi hírét az első magyar műhold történetének a borbarátok között.

A bemutató borkóstolóról nem hiányozhatott a műhold alkotócsapata sem, akik a Ma-Sat egyéves teljesítményét az új borral ünnepelték. A nedű a Masat-1 fejlesztőcsapata által összeállított jótékonysági csomagban is szerepelt az MTVA “Jónak Lenni Jó 2014″ programjában. A felajánlott kuriózumok között a Ma-Sat-1 limitált palackozású bor is ott volt.