Az este csúcspontja a Nemzeti Lovas Színház „Mátyás az igazságos” című előadása volt.

Hevér Lászlóné, a település polgármestere elmondta: tavaly a járvány miatt elmaradt az esemény, idén azonban annál nagyobb lelkesedéssel kezdtek bele a szervezésbe. Két napon át, több helyszínen, sok-sok különféle programmal várták a helyieket és a vendégeket, köztük a Gyöngyöspatáról elszármazottakat.

Pénteken Báder Ernő príma díjas hegedűművész és zenekara adott az egészségügyi dolgozók előtt tisztelgő koncertet a hamarosan megújuló templomban, amit utcabál követett. A polgármesteri hivatalban Szelényi Károly koronázási ékszerekről készített fotókiállítását és tudománytörténeti tárlatot tekinthetett meg az érdeklődő közönség, a Baráti Kör Házban Czinkóczi Miklós tartott könyvbemutatót, az Afrika Emlékházban pedig trófeakiállítás nyílt.

A település apraja-nagyja jól szórakozott a népi ihletésű, hagyományos vetélkedőkön: zsákban futottak, kötelet húztak, lovagi tornán küzdöttek széles jókedvvel.

Molnár László helyi festőművész „Tisztelet a szülőföldnek!” elnevezésű új kiállítása ez alkalommal is szemet gyönyörködtető képekkel kedveskedett a galériába betérőknek. A vásznakon megjelenő színekkel és formákkal olykor drámai gyermekkori emlékeit idézte meg a főleg absztrakt műveiről ismert mester. A képeken Pata és környéke elevenedik meg, ahogy azt a művész látja műterme ablakából vagy a közeli dombokat, lankákat járva. A megnyitón részt vett Horváth László országgyűlési képviselő, aki úgy fogalmazott: minden alkalom ajándék, amit a galériában, Laci bácsi társaságában tölthet.

Délután Szelindek koncert és táncház, valamint a Márványos zenekar mozgatta meg az egybegyűlteket. Az este csúcspontja a Nemzeti Lovas Színház „Mátyás az igazságos” című előadása volt.

Kékes Online, Burián Orsolya
Fotó: Czímer Tamás