Együtt ünnepelték advent eljövetelét a gyöngyöspataiak.

Ékes szavakkal, forró teával, forralt borral és pogácsával várta a közösen ünnepelni vágyókat a Gyöngyöspatai Katolikus Karitász az önkormányzat segítőinek társaságában vasárnap reggel. A településen tavaly óta hagyomány, hogy a város közösségei együtt igyekeznek széppé tenni az adventi vasárnapokat, erősítve az egybetartozást: a mise után különböző programok várják a pataiakat a templomkertben.

Az első hétvégén felidézték az advent eredetét, majd Maka Anna Lilla mondott verset. Az első gyertyát az adventi koszorún Hevér Lászlóné polgármester gyújtotta meg, aki rövid ünnepi köszöntőjében az advent valódi üzenetéről beszélt:

- Meggyújtjuk az első gyertyát, feldíszitjük az adventi koszorút, az ablakra feltesszük a futófényeket, s tülekedünk a bevásárlásnál az üzletben. De van-e eközben időnk, hogy megértsük, átéljük az advent lényegét: a várakozást, a készülődést, a ráhangolódást a karácsonyra? – kérdezte a polgármester.

- Mi, emberek, épp ilyenkor vagyunk a legjobban felpörögve, azért hajtunk, hogy a mi karácsonyunk legyen a legszebb. S mire elérkezünk a szentestéhez, feszültek, fáradtak vagyunk. Hová is lett az advent lényege, a lelki megtisztulás, az egymásra figyelés? – vetette fel zárásképpen Hevér Lászlóné, majd azt kívánta a pataiaknak: gyújtsák meg magukban azt a bizonyos belső fényt, mire az ünnep elérkezik.