Beszámoló a Péter-Páli Palóc Napokról a www.horvathlaszlo.hu-ról.

Palóc Napok és újabb nyertes pályázatok Gyöngyöspatán

Palóc napok és újabb nyertes pályázatok Gyöngyöspatán

- Hadd legyünk mi, gyöngyöspataiak az a nagy család, amely a legszebb, legbüszkébb arcát szeretné mutatni az otthonából, amely újra kitárt ajtókkal, őszinte örömmel fogadja a vendégeit. Amely tartalmas szórakozással várja látogatóit, jóllakatja, jól tartja, megtáncoltatja őket, és nem hagyja szomjazni – ezekkel a szavakkal nyitotta meg az idei Péter-Páli Palóc Napokat Hevér Lászlóné polgármester.


Az Együtt Gyöngyöspatáért Baráti Kör pályázati segítséggel kialakított közösségi házát is a megnyitó alkalmával avatták fel. Az évek során több pályázati ütemben több tízmillió forintot áldozott, illetve nyert el különbözős fontos közösségi célokra e civil szervezet, de vettek defibrillátort is a városnak, térfigyelő rendszert indítottak a településen, és idén is elsült az a Csóka-ágyú, amely a város egyik ékessége, szintén az Baráti Kör tevékenysége nyomán.

Varga Lászlóné egyesületi elnök úgy fogalmazott: ennek a városnak fejlődnie kell, vissza kell szereznie régi rangját. – És ezt nem szabad másoktól várni: nekünk kell tenni érte. Ha kell, akkor áldozatot hozni, tervezni, cselekedni, építeni, és a közösségnek adni valamit, ami a miénk – mi sem tettünk mást az elmúlt tizenöt évben, és tessék, működik: volt értelme, van foganatja. Mert ma itt állunk, és ünnepeljük a sikert – mondta a szónok.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője pedig a szalagátvágás előtt egy újabb, 2,8 millió forint értékben nyertes pályázatról tájékoztatta a helyi civil szervezetek illetékeseit. Majd beszédében felhívta a figyelmet: tudományos kutatások bizonyítják, hogy összefogás nélkül minden közösség léte sokkal bizonytalanabb.

- Úgy tűnik a mindennapokban, hogy a közösségek ideje leáldozott, csak az egyén és az egyéni siker számít, mintha a másik ember kifejezetten az utunkban lenne. Ez egy nagyon fájdalmas tévedés, amivel újra és újra fájdalmat okozunk magunknak és másoknak is. Egy csecsemő a másik ember nélkül nem tud életben maradni, nem tanul meg beszélni, mert nincs kihez, sőt, nem áll két lábra sem.

- Az összefogás szükségességének felismerése tud bennünket kihúzni abból a gödörből, amibe a mai – kissé elmebajos világ – belevitt, értéket kell teremteni, közösségeket egyben tartani, ez a gyógyulás útja. A patai templom falai is azért állnak, mert volt közösség, amely megépíttette, megvédte a hitét és az értékeit – mondta Horváth László.

Az Alma együttes és Vastag Csaba fellépéseire alaposan megtelt a színpad előtti tér, a hétsoros vári pincefaluban kiváló borokra számíthattak a borkedvelők a számtalan érdekes program mellett. Ganca, kukoricás töltött káposzta, patai rétes szerepelt az ételkínálatban, s nem maradt el a hagyományos patai palóc lakodalom sem, sőt, nagy érdeklődés kísérte. A négynapos programsorozatot hétfő este a Póc-tetői szentmise zárta.

www.horvathlaszlo.hu

fotó: Gál Gábor

- See more at: http://horvathlaszlo.hu/paloc-napok-es-ujabb-nyertes-palyazatok-gyongyospatan/#sthash.Mt4YYZ0S.dpuf