Tájékoztató: országgyűlési képviselők általános választása és  országos népszavazás.

 

 

TÁJÉKOZTATÓ

országgyűlési képviselők általános választása és

országos népszavazás

2022. április 3.

 

Tisztelt Választópolgárok!

 

Mint ismeretes, a Köztársasági Elnök 2022. április 3. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők általános választását és a Kormány által kezdeményezett kérdésekben az országos népszavazást.

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós. A választópolgárok egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének a választókerületükben egyéni országgyűlési képviselőnek, másrészt dönthetnek arról, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országgyűlési képviselők választása során a választópolgárok 106 egyéni országgyűlési képviselőt választhatnak, országos listán pedig 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el.

Ugyanezen a napon, azaz 2022. április 3. napján kerül lebonyolításra az alábbi négy kérdésben a Magyarország Kormánya által kezdeményezett országos népszavazás.

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”

 

Választási értesítő

2022. február 11-ig a Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepel a szavazóköri névjegyzékben. Aki 2022. január 26-át követően kerül be a települési szavazóköri névjegyzékbe, a Helyi Választási Iroda tájékoztatja értesítő átadásával vagy megküldésével február 12-től kezdődően.

 

 

 

A választásokhoz kapcsolódóan választópolgárként az alábbi kérelmek nyújthatóak be:

 

  1. Szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek

 

a) Mozgóurna iránti kérelem

Az a választópolgár, aki a szavazás napján egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogvatartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, mozgóurna iránti kérelmet nyújthat be.

A kérelemnek a helyi választási irodához

- levélben vagy elektronikus azonosítás nélkül elektronikus úton 2022. március 30-án 16.00 óráig,

- személyesen vagy elektronikus azonosítással elektronikus úton 2022. április 1-jén 16.00 óráig,

- 2022. április 1. 16.00 órát követően elektronikus azonosítással, elektronikus úton 2022. április 3-án 12.00 óráig,

- szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítésével legkésőbb 2022. április 3-án 12.00 óráig

kell megérkeznie.

 

b) Külképviseleti névjegyzékbe vétel

Ha a választópolgár a szavazás napján külföldön tartózkodik, úgy lehetősége van arra, hogy valamelyik külképviseleten (nagykövetségen vagy konzulátuson) adja le szavazatát.

A külképviseleti névjegyzékbe való felvételre irányadó kérelemnek legkésőbb 2022. március 25-én 16.00 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához.

A kérelem módosítására 2022. március 25-én 16.00 óráig van lehetőség.

Amennyiben a választópolgár mégis Magyarországon szeretne szavazni, legkésőbb 2022. március 30-án 16.00 óráig kérheti törlését a külképviseleti névjegyzékből.

 

c) Átjelentkezés

Az a választópolgár, aki a szavazás napján Magyarországon, de nem a lakóhelyén tartózkodik, átjelentkezéssel szavazhat. Átjelentkezni bármelyik magyarországi településre (budapesti kerületbe) lehet. Minden településen kijelölnek egy szavazókört az átjelentkezéssel szavazók részére.

Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek legkésőbb 2022. március 25., 16.00 óráig kell megérkeznie a helyi választási irodához.

A választópolgár ezt a kérelmet 2022. március 25., 16.00 óráig módosíthatja vagy – levélben történő vagy elektronikus azonosítás nélküli elektronikus benyújtás esetén – visszavonhatja.

2022. április 1-jén 16.00 óráig – személyes vagy elektronikus azonosítást követő elektronikus benyújtás esetén – visszavonhatja.

 

  1. Központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek (folyamatosan, választástól függetlenül beadható kérelmek)

 

a) Nemzetiségi névjegyzékbe vétel

Az a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár, aki Magyarországon honos nemzetiséghez (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) tartozik, kérheti, hogy a központi névjegyzékben kerüljön feltüntetésre a nemzetiséghez tartozás és 2022. március 18., 16.00 óráig kérelmezheti azt is, hogy az országgyűlési képviselők választásán nemzetiségi választópolgárként szavazhasson, így a pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat.

b) Személyes adatok kiadásának tiltása

Választópolgár megtilthatja, hogy személyes adatai átadásra kerüljenek pártok és jelöltek részére, közvetlen politikai kampány céljából.

c) Segítség fogyatékossággal élők szavazásához

- 2022. március 25. 16.00 óráig kérhető Braille-írásos sablon a szavazólap kitöltéséhez

- 2022. március 30. 16.00 óráig kérheti a választópolgár, hogy akadálymentesített szavazóhelyiségben szavazhasson.

Fenti kérelmekre vonatkozó nyomtatványok elérhetőek az alábbi linken:

https://www.valasztas.hu/ugyintezes

Fenti kérelmekre vonatkozó papíralapú nyomtatványok elérhetőek továbbá munkanapokon 8-16 óra között a Helyi Választási Irodában (3035 Gyöngyöspata, Fő út 65., Polgármesteri Hivatal épülete).

Vezető: dr. Balogh-Pap Orsolya (tel.: 06 30 949 4489)

Gyöngyöspata, 2022. február 15.

 

dr. Balogh-Pap Orsolya HVI vezető