Tudnivalók az idei választásról.

 

VÁLASZTÁSI INFORMÁCIÓK

 

Tisztelt Választópolgárok!

 

A 2018. április 8-ára kitűzött országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban az alábbiakat teszem közzé.

 

A Gyöngyöspatai Helyi Választási Iroda címe, elérhetőségei:

3035 Gyöngyöspata, Fő út 65.

Telefon: 37/364-111, Fax: 37/364-111/36

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Helyi Választási Iroda vezetője: dr. Sándor Balázs jegyző

 

A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján a mozgóurna, illetve átjelentkezési kérelmek vonatkozásában is tájékoztatom Önöket.

 

A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogvatartása miatt gátolt választópolgár nyújthatja be.

 

Mozgóurna iránti kérelmet személyesen, levélben, vagy a választások hivatalos honlapján keresztül lehet benyújtani 2018. április 6-án 16.00 óráig a Helyi Választási Irodához, azt követően 2018. április 8-án 15.00 óráig a Szavazatszámláló Bizottsághoz.

 

A mozgóurnát a választópolgár kérheti a lakcímére, vagy a lakcíme szerinti szavazókörben lévő bármely címre, illetve, ha átjelentkezéssel szavaz, akkor a település területén található bármely címre.

 

A választópolgár – 2018. április 6-án 16 óráig – kérheti, hogy a korábbi kérelmében megjelölt cím helyett másik címre kapjon mozgóurnát, vagy azt, hogy a korábban igényelt mozgóurna helyett mégis a szavazóhelyiségben szavazhasson.

 

A kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár

a) nevét,

b) születési nevét,

c) születési helyét,

d) anyja nevét,

e) személyi azonosítóját.

 

Fentieken túl a kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár szavazókör területén lévő tartózkodási helyét, ahova a mozgóurna kivitelét kéri, ha az a magyarországi lakcímétől eltér, valamint a mozgóurna-igénylés okát.

 

Az átjelentkezésre irányuló kérelmet az a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgár nyújthatja be, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő szavazókör területén tartózkodik.

 

Az átjelentkezésre irányuló kérelmet személyesen, levélben, elektronikusan, vagy a választások hivatalos honlapján keresztül lehet benyújtani 2018. április 6-án 16.00 óráig a Helyi Választási Irodához.

A kérelmet maga a választópolgár személyesen akár a lakóhelye, akár a bejelentett tartózkodási helye szerint illetékes Helyi Választási Irodához is benyújthatja. Levélben a kérelem csak a választópolgár lakóhelye szerint illetékes HVI-hez nyújtható be.

 

A kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár

a) nevét,

b) születési nevét,

c) születési helyét,

d) anyja nevét,

e) személyi azonosítóját.

 

A kérelemnek tartalmaznia kell még annak a településnek a megnevezését is, ahol a választópolgár szavazni kíván.

 

Tájékoztatom továbbá Önöket, hogy az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel, de a szavazás napján külföldön tartózkodik, Magyarország nagykövetségén vagy főkonzulátusán szavazhat. A szavazás feltétele, hogy kérelme alapján a választópolgárt a HVI felvegye a külképviseleti névjegyzékbe. A HVI – a választópolgár 2018. március 31-én 16 óráig benyújtott kérelme alapján – a választópolgárt felveszi azon külképviselet névjegyzékébe, ahol a választópolgár szavazni kíván, egyidejűleg feltünteti a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékén, hogy a választópolgár a külképviseleti névjegyzékben szerepel.

 

 

Gyöngyöspata, 2018. február 19.

 

 

 

dr. Sándor Balázs sk.

Helyi Választási Iroda vezetője