Újabb nyertes pályázatok: iskola és a szociális gondozás.

A már korábban bejelentett projektek, vagyis a nyertes 46 milliós bölcsődepályázat, az iskola ugyancsak ötvenmilliós EFOP-fejlesztése és a hatmilliós informatikai pályázat, illetve a húszmilliós vészelhárítási támogatás mellé 2017. szeptember 20-i döntésekkel érkező újabb nyertes pályázatokat könyvelhet el Gyöngyöspata.

A Nekcsei Demeter Általános Iskoláé ebben a döntési körben a legnagyobb elért fejlesztési támogatás, közel 193 millió forint, most az épület energetikai korszerűsítésére jut forrás.

Iskolaépület: külső falak hőszigetelése - meglévő nyílászárók cseréje műanyag ablakokra és ajtókra - födém szerkezetek hőszigetelése - magastető hőszigetelése (a régi szigetelés megmarad) - lapostető hőszigetelése a vizesblokk épülete felé vezető közlekedő felett - fűtési rendszer korszerűsítése: meglévő radiátorok cseréje acéllemez lapradiátorokra, fűtési csővezetékek cseréje, a rendszer beszabályozása; termosztatikus szelepek felszerelése; meglévő gázkazánok cseréje időjáráskövető szabályozással ellátott kondenzációs gázkazánokra; - napelemes rendszer telepítése

Tornaterem: külső falak hőszigetelése - meglévő fa nyílászárók cseréje műanyag nyílászárókra - magastető hőszigetelése - padlásfödém hőszigetelése - fűtési rendszerkorszerűsítése - időjáráskövető szabályozással üzemelő kondenzációs gázkazánok telepítése - acéllemez lapradiátorok beépítése. - napelemes rendszer telepítése.

A szociális alapszolgáltatások fejlesztésére is nyert területfejlesztési pályázatot a város, mintegy 39 millió forint értékben, ez 100 százalékos finanszírozást jelent.  A fejlesztési javaslat a meglévő szociális alapszolgáltatás (idősek nappali ellátása, házi segítségnyújtás, étkeztetés) jelenleg funkcióval nem bíró önkormányzati épületbe történő áthelyezésével, melegítőkonyha kialakításával a szociális szolgáltatások minőségi fejlesztésére irányul. A tervezett felújítás idősek nappali ellátásának infrastrukturális fejlesztése. Jelenleg a nappali ellátás helyszínéül egy 60 négyzetméteres helyiség szolgál, amely a városi szintű szociális alapellátás megfelelő színvonalú biztosítására, és a helyben történő szociális étkeztetésre nem alkalmas. Az ingatlanváltással fejlesztésre kijelölt épületrész a Dózsa György út 1-3. szám alatt álló, a helyi Takarékszövetkezettel közös épületben található, 117 négyzetméteres, jelenleg használaton kívüli önkormányzati tulajdon. A szociális étkeztetést az óvoda épületében található főzőkonyha biztosítja, jelenleg kiszállítással. A gondozási központ új helyszínén lehetővé tehetné az önkormányzat egy melegítőkonyha és egy étkezőrész kialakításával a rászorulók részére biztosított napi egyszeri meleg étel helyben történő elfogyasztását.

Az eddigi mérleg a nyertes pályázatok tekintetében az aktuális önkormányzati ciklus kezdete óta mintegy 350 millió forint, s e mérték elérésében az önkormányzat köszöni Horváth László, a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjének hathatós munkáját és a képviselő-testület, valamint a háttérben a sikerekért dolgozó munkatársak, szakértők elhivatottságát. Mindez Gyöngyöspata sikere, hiszen az elért fejlesztések helyben hasznosulnak a közösség érdekében – közölte a hír kapcsán Hevér Lászlóné, a város polgármestere.