Elfogadta idei költségvetését is a gyöngyöspatai képviselő-testület.

Újra kezdeményezi a katolikus egyháznál a Nekcsei Demeter Általános Iskola egyházi fenntartásba vételét Gyöngyöspata képviselő-testülete. A képviselők erről egyelőre szóban, egyhangúlag döntöttek januári soros ülésükön, s arról is, hogy elindítják a témában a szükséges egyeztetéseket. A 2012-ben egyszer már sikertelenül megkezdett átadási folyamattól azt várják, hogy megáll a diákok elvándorlása, s hogy az épület elkerülhetetlennek látszó felújítására is jó esélyek nyílnak egyházi kezelésben.

Egy másik ötlet kidolgozásába is belekezd az önkormányzat: minél kedvezőbb árú, akár ingyenes telkeket alakíttatnának ki a CSOK-programban Gyöngyöspatán letelepedni kívánó fiatal családok számára.

Az idei költségvetést is elfogadták a grémium tagjai. A saját erős fejlesztések között 1,3 millió forintot szánnak játszótérépítésre, 800 ezer forintot eséscsillapító szőnyegek beszerzésére az óvodai hinták alá. Kétmillió forintot különítenek el buszmegállók építésére, önkormányzati ingatlanok a fejlesztési pályázatokhoz kellő felújítási terveinek elkészítését 2,4 millió forinttal tervezték be. Idén is kell fizetni a közvilágítási részvényt, amelyre 1,079 millió forint a keret, s a 217 ezres könyvtári burkolatfelújítás mellett bútorokat vesznek a könyvtárba, 935 ezer forintért. A Szűcsi úti és a Dózsa György úti szolgálati lakások korszerűsítésére kétmillió forintot írtak be.

A civil szervezetek támogatásai között fél-félmillió forint szerepel a Pávakör, a Polgárőrség, az egyéb szervezetek és egy helyben megvalósuló Muzsikál az erdő-rendezvény részére. A Sportkör forrásait kiegészítik hárommillió forinttal, a Bursa Hungarica ösztöndíj-programba félmillióval száll be Gyöngyöspata, a kistérségi társulás működtetését 2 és fél millióval erősítik.

Egy ellenőrzés nyomán írásba kellett foglalni a gyöngyöspatai önkormányzat és a katolikus egyház viszonyát és munkamegosztását a helyi temetők üzemeltetése tekintetében. Mint elhangzott, tulajdonképp az eddig bevált szokásjogot öntötték hivatalos formába az egyezséggel, s a hosszútávú cél is mindkét fél számára nyilvánvaló: a temetők fenntartását és a tulajdonjogát is az önkormányzat szeretné átvenni. Ehhez el is indult egy fontos folyamat, a jelenleg állami tulajdonú részek térítésmentes önkormányzati kézbe vétele. A napirendi pontnál arról is szó volt, hogy naprakészen kell tartani a temetői nyilvántartásokat.

Az idei városi rendezvények sorában a tavalyi esztendőhöz hasonlóan most is szerepel a Péter-Páli Palóc Napok és az őszi Szüreti Napok is, derült ki a rendezvényekről szóló előterjesztésből.

Simon-Incze Renáta jelentkezett a megüresedett gyöngyöspatai védőnői pozícióra, az ülésen bemutatkozott szakember elmondása alapján néhány hónap múlva vállalkozói szerződéssel szeretne dolgozni a településen.

Gressai Ákos rendőrőrnagy az előző ülés óta eltelt időszak bűneseteiről számolt be. Mint mondta, decemberben három bűncselekményt regisztráltak Gyöngyöspatán: egy kábítószeres ügyet, egy Hegyalja úti lopást, ahol meglettek a tettesek, illetve a szenteste történt Dózsa György úti tűzesetet, amelynek nyomozása még folyamatban van. Januárban egy Gárdonyi úti lopás elkövetője került meg, illetve egy hamis rendszámot használó autó tulajdonosát gyanúsították meg, mondta el Gressai Ákos.

A testület támogatta a Polgárőr Bál megrendezését, elfogadott egy jogtechnikai módosítást a helyi adók szabályozásával kapcsolatban, amely nem befolyásolta az érvényes adómértékeket. Elfogadták a Polgármesteri Hivatal tavalyi munkáját összegző vaskos tájékoztatót, és pontosították a Roma Nemzetiségi Önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást.