A fő cél e lépéssel az idősklub újraindítása.

Ismét intézményfenntartó társulást vált Gyöngyöspata önkormányzata. A város előző vezetése 2013 elejétől kilépett a Gyöngyös Körzete Kistérségi Intézményfenntartó Társulásból, ám a tapasztalatok szerint ez a lépés az ellátások szempontjából nem kedvezett a Patán élőknek. Az itt lakók többek között elestek a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás lehetőségétől vagy például a támogató szolgálat a fogyatékkal élőket, mozgáskorlátozottakat szállító autójának használatától – értékelt a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ vezetője, Maka Piroska a gyöngyöspatai képviselő-testület legutóbbi ülésén.

 

A város döntéshozói a helyi nappali idősklub újraindítását tervezik a Dózsa György út 1-3 szám alatt. A klub fenntartása a törvény értelmében szövetkezésre készteti Gyöngyöspatát is – indokolta a fordulatot Hevér Lászlóné polgármester. A feladatok ellátásához a kistérségi ellátó központ szakmai segítséget ígért. Maka Piroska arra is felhívta a figyelmet, hogy a szakmai és gazdasági ésszerűség alapján érdemes lenne mielőbb egy önálló gondozási központban egyesíteni a Patán elérhető különböző szociális szolgáltatásokat.

Jelenleg a város más településekkel alkot intézményfenntartó társulást, Gyöngyössolymossal, Gyöngyöstarjánnal és Nagyrédével, ebből értelemszerűen ki fog lépni Gyöngyöspata. A társuláscsere legkorábban 2015 és 2016 fordulóján oldható meg, a változás érinti Gyöngyöspata szociális és gyermekjóléti ellátórendszerét is.

Az ülésen az is kiderült, hogy Gyöngyöspata több, mint kétmillió forintért fejlesztheti könyvtári szolgáltatásait, miután nyertek a Nemzeti Kulturális Alap szakmai pályázatán. Kiválasztották azokat az aktív, a hagyományokat jól ismerő közösségi embereket is a településről, akik a helyi Értéktár-bizottságot működtetik majd. Elnöknek Molnár László festőművészt, alelnöknek Bernáth Magdolna borászt javasolták. A tagok: Dudás József, Maka Attila, Maka Ferencné és Molnár Károly.