A pályázat során mintegy 160 köbméter vegyes jellegű hulladék került elszállításra az illegális hulladéklerakóból a Gyöngyöspata külterület 0197/85 hrsz „kivett agyagbánya” területről.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

FELSZÁMOLTUK A VOLT HOMOKBÁNYA TERÜLETÉN TALÁLHATÓ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÓT

Gyöngyöspata Város Önkormányzata sikeresen pályázott az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság által kiírt „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt I. üteme keretében a gyöngyöspatai volt homokbánya területén található illegális hulladéklerakó felszámolására.

A pályázat során mintegy 160 köbméter vegyes jellegű hulladék került elszállításra az illegális hulladéklerakóból a Gyöngyöspata külterület 0197/85 hrsz „kivett agyagbánya” területről.

Célunk, hogy hosszútávon is fenntartsuk ezt az állapotot, ennek érdekben a jövőben is rendszeresen ellenőrizzük a területet, hogy ne alakulhassanak ki hasonló lerakatok, ehhez napelemes, nagyfelbontású 360 fokos látómezővel rendelkező kamerát helyeztünk el infravetővel a területen.

A projekt adatai:

Támogató: IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Kedvezményezett: Gyöngyöspata Városi Önkormányzat

A projekt célja: Gyöngyöspata Város Önkormányzata külterületein, az elhagyott, viszont a 2204 számú jól megközelíthető volt bányák, jelen esetben a homokkő bánya területén egyre több és több hulladék található. A támogatás elnyerésével az illegális hulladéklerakó felszámolása (összeszedés, elszállítás és ártalmatlanítás) a Gyöngyöspata 0197/85 hrsz, „ kivett anyagbánya” került megvalósításra. A homokbánya falában gyurgyalag telep található, a gyurgyalag védett állat, természetvédelmi értéke 100.000Ft. A több, mint 100 m3 hulladék a madarak előhelyét veszélyezteti. A támogatás elősegíti a hulladékelhagyó magatartás jelenségének megváltoztatását, az ismétlődő lerakások megakadályozását célzó tevékenységek megvalósítását.

A megvalósításra elnyert összeg a 4. célterület esetén: 6 028 096 Ft, ebből a hulladék elszállítása és deponálása: 5.698.096 Ft

Megtisztított területek száma: 1 helyszín

Felszámolt hulladék mennyisége: 160 m3

 

Gyöngyöspata, 2021. május 31.