Gyermekkórust, pávakört is választhatnak a fiatalok.

Páratlan egyezséget kínálnak a gyöngyöspatai önkormányzat részéről azoknak a fiataloknak, akik a város rendezvényein – például az idén is megrendezendő Péter-Páli Palóc Napokon felöltik a patai díszes népviseletet. Ízlés szerint választható a pünkösd, a húsvét, augusztus huszadika, a Kisboldogasszony ünnepére szervezett búcsú, vagy a szüreti felvonulás is, de az a legértékesebb, ha minden városi ünnepre beöltöznek az ifjak - jelezte Hevér Lászlóné polgármester.

Akik így tesznek, egy egész napos kirándulásra lesznek vendégként hivatalosak az ősszel, méghozzá egy népszerű fővárosi vízi élményparkba.

- A hagyományőrzés s a kulturális gyökerek őrzése minden magyar embernek fontos kell legyen, kiváltképp, ha Gyöngyöspatán él. Egyedülálló népviseletünk van, amelyet az idősek és a középkorosztály tagjai is gyakorta felvesznek, ezért szeretnénk bevonni a legfiatalabb generációt is, csak így biztosított a folytatás és az a múltidéző hangulat, ami a patai rendezvényeket jellemzi – világította meg a kezdeményezés lényegét a városvezető.

S közben a patai Pávakör is keresi az utódokat, akik tovább viszik az élő népdalhagyományokat a településen, kéthetente énekfoglalkozásokat szerveznek nagycsoportos és alsó tagozatos gyermekek számára.  A városban mindemellett tervbe vették egy gyermekkórus megszervezését is, tudatta Fáczánné Czéh Kinga önkormányzati képviselő.