Egyelőre április 24-ig tart a korlátozás.

 

FIGYELEM!

Ebzárlat és legeltetési tilalom!


A Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának Járási mb. osztályvezető főállatorvosa a rókák 2017. április 03-08. közötti időpontra tervezett csalétkes veszettség elleni immunizálására tekintettel HE-04/EBA/161-3/2017. számú határozatával 2017. április 03-tól április 24-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

Az ebzárlat időtartama alatt:

- tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;

- kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;

- a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.


Az ebzárlat alatt befogott kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni az ebzárlat időtartamára. Amennyiben a kóborló eb azonosítása, veszettség elleni oltottsága nem állapítható meg és az állat befogása, illetve hatósági megfigyelése nem oldható meg biztonságosan, az állatot az állatvédelmi előírások megtartásával le kell lőni.

Az ebzárlat alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

A legeltetési tilalom szabályai:

A zárlati intézkedés hatálya alatt külterületen lévő legelőterületre gazdasági haszonállatot hajtani, ott legeltetni tilos.

Tilos a legelő területén, vagy a lakott területen kívül működő állattartó telepek körül a pásztor ebek, terelő kutyák használata.