Városi ünnep: koszorúk a hősök emlékére.

"Annyiféle ünnepünk van. Születés, esküvő, gyermekszületés – ahogy az egyes ember életében vannak különleges, megismételhetetlen pillanatok, úgy minden bizonnyal egy nemzet életében is.

Ilyen pillanat például, amikor az emberek felemelik a fejüket, azt mondják, elég volt abból, ami eddig körülvette őket: ez a lázadás szükségszerű pillanata.

Vannak, akik azt mondják: ahogy jönnek sorra az egyre sokasodó esztendők egy-egy történelmi fordulat után, úgy kopik az emlékezet, fakulnak a tények, erősödnek a magyarázatok, változik az adott ügy megítélése. A lelkesedés lehet múló, de az eredmények nem.

Egy forradalom, egy szabadságharc eredményei, ha valóban értékesek és hosszútávúak, évszázadokkal később is velünk vannak: a szólás szabadsága, a magyar nyelv, amit német nyelv helyett anyanyelvként használhatunk, az aradi vértanúk önfeláldozó kitartása, a kivégzett felelős miniszterelnök példamutató mártírsága, s egyáltalán az ország létezése a mai formában mind kétségbevonhatatlan, maradandó eredménye 1848-nak, jele az örök, ezer esztendős megmaradni vágyásnak a magyar nemzet életében.

Nekünk már egyszerűbb a dolgunk. Ma már nem szükséges hadjáratot indítani az építkezéshez: béke van, mindenki kimondhatja szabadon, miről mit gondol, s eldöntheti, számára vajon mi 1848. március tizenötödike üzenete.

Nem kell szónok, hogy helyettünk megfejtse az ünnep jelentését és jelentőségét, hiszen tudjuk: ahogy minden ember, úgy minden egyes olvasat más és más életszemlélettől, világnézettől, tapasztalatoktól és szerzett tudástól függően.

És erről beszélünk! Pontosan ez a szabadság, a gondolat és a szólás kiharcolt szabadsága. Köszönjük meg idén is 1848 hőseinek, hogy ezekért megküzdöttek az utódok számára, és őrizzük emléküket tovább, míg itt élünk, Gyöngyöspatán. - fogalmazta meg az ünnepi szónok, Hevér Lászlóné polgármester az ünnepi mise után tartott városi megemlékezésen. A műsort a Nekcsei Demeter Általános Iskola diákjai biztosították, majd az intézmények, civil szervezetek és az önkormányzat nevében koszorúztak is.