Mátrai Festőtábor, már a hatodik éve Gyöngyöspatán.

Bernáth Magdolna vendégházának udvara ismét megtelt színesebbnél színesebb képzőművészeti alkotásokkal, ez jelzi, hogy augusztus elején ismét lezárult az egyhetes Mátrai Festőtábor Gyöngyöspatán. Kezdetben Sástón szervezték meg a tábort a Gyöngyösi Műhely tagjai, majd néhány esztendeje áttették állandó székhelyüket Gyöngyöspatára, vázolta fel a zárókiállítás alkalmával Paksy Marica, a Gyöngyösi Műhely vezetője.

- Olyannyira bevált a helyszín, hogy már hatodik éve vagyunk Patán. Vannak itt Kecskemétről, Szarvasról, Budapestről, Tóalmásról. Egy törzsgárda is kialakult, akik évről évre visszajönnek és nagyon jól érezzük magunkat együtt. Hálistennek mindig találunk érdekes motívumokat a városon belül, a legkedvesebb ezek közül a tündéri patai templom, a legtöbb képen is ez szerepel – idézte fel a vezető.

És ha már ennyi helyről érkeznek a művészek az országból, akkor személyes pozitív élményeikkel és egyéni látásmódjukkal segítenek visszaépíteni Gyöngyöspata 2011-ben megtépázott tekintélyét. Jó hírét viszik a városnak az alkotók, mivel maguk is barátságos helyi emberekkel kerülnek kapcsolatba a festői környezet mellett, amelyet a templom, a hétsoros pincefalu, régi házak jelentenek főképp – tudtuk meg Paksy Maricától.

- Épp csak a tábor időpontját tettem fel a Facebookra, de egy óra múlva teltházunk lett, annyira szívesen jönnek. Patának elég rossz hírét keltették annak idején, ezt mi egyáltalán nem láttuk igazolva, csupa kedves, készséges emberrel találkoztunk. Abban a reményben is csináljuk ezt a tábort, hogy egy kicsit sikerül Pata hírnevét visszanyerni.

A tábor szakmai vezetője pedig helybeli művész, Molnár László, aki saját galériát is magáénak tudhat a településen. Minden nap konzultációt tartott az aznapi alkotások elemzésére, tőle és egymástól is sokat tanultak a résztvevők.

Idén az elviselhetetlen hőség alaposan próbára tette a művészeket is, nem csak azért, mert nagyon melegük volt, hanem azért is, mert a festéstechnikát is meg kellett változtatni: a festékek gyorsabban száradtak, az akvarellek alapjait többet kellett vizezni. Több, mint húsz művész örökítette meg Gyöngyöspata értékeit az idei Mátrai Festőtáborban, a bő száz alkotásos végeredményből a támogatók is kapnak felajánlásképp, a legtöbb mű pedig az ország más részein talál gazdára.