Gyöngyöspata ebben a több településes projektben központi szerepet kapott.

Az elmúlt évben a kormányzat támogatásával elért több százmillió forint – köztük az iskolafelújítás, a bölcsődeépítés, a Művelődési Ház vagy például a Városháza korszerűsítése mellé még közel 110 millió forint érkezik Gyöngyöspatára egy decemberi döntés után – derül ki a Széchenyi2020 program weboldalát böngészve. Egy EFOP-program „Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése - alapellátás fejlesztése” címmel vált sikeressé: Gyöngyöspata ebben a több településes projektben központi szerepet kapott.

A projekt a gyöngyösi járásban alapellátási praxisközösség létrehozását célozza Gyöngyöspata központtal, Nagyréde és Gyöngyöstarján bevonásával, öt háziorvosi praxis részvételével. A praxisközösség működésének célja az alapellátási és népegészségügyi feladatok jobb összehangolása, egészségcentrikus szemlélet erősítése, többletszolgáltatások nyújtása az alapellátás keretében, a lakóhelyhez közel. 

A projekt igen széleskörű, többféle tevékenységre alkalmas. A szakmai tevékenységek megvalósítását eszközbeszerzés támogatja, a praxisközösség működését támogató informatikai modult szereznek be, amely online előjegyzési rendszer működését biztosítja a praxisközösségben dolgozó szakemberek számára. Támogatja a betegutak szervezését, az egészségi állapot-adatok és az ellátási események rögzítését, lehetővé teszi a tevékenység eredményességének szakmai értékelését. Illetve a dietetikus és gyógytornász tevékenységéhez szükséges alapvető eszközök beszerzését, vagy például a népegészségügyi koordinátor és egészségfelelős szervezési feladatainak hátterét biztosító irodai munkahely felszerelését.