Ülésezett a városi grémium, fellendítenék a vallási turizmust.

A város katasztrófavédelmi és tűzbiztonsági helyzetéről szóló 2016-os jelentéssel indult a képviselő-testület február 27-i napirendje: bár két életveszélyes kémény is van Gyöngyöspatán, eddig nem volt sem kéménytűz, sem szénmonoxid-mérgezés. Mint Zólyomi Géza kirendeltségvezető megvilágította, ez utóbbi jelenségeket a műanyaggal, gumival, bálásruhával való égetés okozhatja, tehát érdemes fejben tartani: a kommunális hulladék eltüzelése nem csak egészségtelen, de rongálja a kéményeket is. Hét tűzeset és öt műszaki mentés adódott feladatul a katasztrófavédőknek, de téves riasztás nem volt.

Az önkormányzat közművelődési megállapodást kíván kötni a Gyöngyöspatai Hagyományőrző Népdalkörrel. A civil szervezet feladatellátásához létfontosságú, hogy a művelődési ház ingyenes használata a jövőben is biztosított legyen a próbák és fellépések idejére. A közművelődési megállapodás a Gyöngyöspatai Hagyományőrző Népdalkör számára lehetővé teszi az ingatlan törvényes, ingyenes használatát.

Egy másik határozat alapján csatlakozik Gyöngyöspata a Mária úthoz, fenntartás szempontjából is. A Mária Út Közép-Európán átívelő zarándok- és turista-hálózat az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezetve, összeköt 400 települést, több országot, s a szervezők szerint képes fellendíteni a zarándokturizmust. Az út kialakítására, fenntartására és fejlesztésére, a magyar keresztény és kulturális hagyományok népszerűsítésére létrejött a Mária Út Közhasznú Egyesület. Gyöngyöspata esetében előreláthatóan 22 és fél ezer forintot tesz ki a tagi lét. Azt is kezdeményezi a testület, hogy a gyöngyöspatai Kisboldogasszony-templom felvételt nyerjen a Mária Út állomáshelyei közé, ettől a vallási turizmus fellendülését várja a város.

A tavalyi közmunka-beszámolót követve kiderül: a Belügyminisztérium az adott évben a járási startmunka mintaprogramok közül a mezőgazdasági programokat és a helyi sajátosságokra épülő közfoglalkoztatást, illetve az alacsony iskolai végzettségűek képzését kiemelten támogatta. A patai egyik program, a mezőgazdasági nyomán többek között 1500 kiló burgonya, 600 fej saláta termett. Komoly termést hozott a málna, majdnem 1200 kiló lett a mérleg. A felét eladták, ebből közel félmillió forint folyt be, s rengeteg lekvár és szörp is készült. 1100 tő egres ültetése is megvalósult. A sertésállományból 16 sertést vágtak le, húsértéken 750 ezer forintért összesen.