Virágosabb lett a város, szaporodik a tanya állatállománya.

Tavaly áprilissal indult el a gyöngyöspatai önkormányzat úgynevezett „hosszabb időtartamú” közfoglalkoztatási programja, melynek elsősorban a város közterületeinek szebbé tétele volt a célja. Áprilistól augusztus végéig 15 fő bevonásával történt városszerte virágültetés, a közterületek tisztántartása mellett megoldódott a buszmegálló felújítása, és készülnek még hulladéktároló edények is. Ehhez mindösszesen 6,2 millió forintot kapott a város az államtól.

 

2016 február végén ért véget a tavaly márciusban indult kistérségi Start munka –mintaprogram, 23 fő alkalmazásával.  A projekt megvalósításához 30 millió forint céltámogatásban részesülhetett a település, mindössze 185 ezer forint saját forrás alkalmazása árán.

2015 tavaszán lezajlott a földterületek előkészítése a növénytermesztéshez, a fólia alatt palántákat neveltek. Többféle zöldségfélét lehetett megtermelni, amelyekből téli betárolásra is jutott. A málnatermés nagy sikert aratott: a nagy mennyiségnek köszönhetően nemcsak az ovisok élvezhették, mert értékesíteni is tudott a település, s az idősebb korosztály is megkóstolhatta a belőle készült lekvárt. Kiemelt állami és önkormányzati rendezvényeken, ajándékként is közismertté vált a patai közlekvár. Az eperültetvény az időjárás viszontagságai miatt meglehetősen hiányossá vált, ezért 2015 őszén újra telepítették helyi gazdáktól kapott alapanyagból.

Az állatállomány megszaporodott: bár hét kecskét eladtak, két anyakoca 16 malacot fialt. Egy sertést le kellett vágni, ami jelentős mennyiségű húst biztosított az óvoda konyhájára. A baromfinevelés is sikeres volt, 220 baromfit vágtak le. Jelenleg 39 baromfi van a rendszerben, amit idén újabb szaporulattal lehet bővíteni, ehhez vásároltak keltetőgépet is.

2015. november végén elkezdődött az „Alacsony iskolai végzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése” elnevezésű projekt is. 31 közmunkás iskolába járhat: településkarbantartó, háztáji zöldségtermesztő képzésben részesülnek, több, mint húszmilliós állami támogatással. A képzés időtartama alatt is kapnak bért a közfoglalkoztatottak.

Idén márciusban újraindul a mezőgazdasági programelem, mezőgazdasági szakember bevonásával – összegezte a képviselő-testület által február utolsó napján elfogadott tájékoztató.