Ebédlőt és idősklubot alakítottak ki Gyöngyöspatán.

Birtokba vehették új nappali klubjukat Gyöngyöspatán a helybéli idősek a város központjában. Húsz éve nem működött csoportos mindennapi elfoglaltságot nyújtó közösségi tér a településen, emlékeztetett Hevér Lászlóné polgármester.

 

- Időskoruk tapasztalatával képesek mérlegelni: tudják, mi a jó, amit tovább adhatnak, s mi a rossz, amit el kell kerülnie a következő generációnak. Szeretnénk, ha azt éreznék, nem hagyjuk magukra Önöket, hogy fontos részei a közösségnek – méltatta az ünnepélyes átadáskor az idősklubot használó korcsoport jelentőségét a városvezető.

 

A szépkorúakat többek között folyóiratokkal, tévével, étkezéssel várják, de színházlátogatásokat, strandolásokat, zarándokutakat is szerveznek majd nekik a közeljövőben.

 

A fejlesztés az önkormányzat önerejéből történt, kihasználva a támogatások szempontjából a kistérségi együttműködésben kínálkozó érvényes lehetőségeket. Hiesz György, a társulás elnöke beszédében üdvözölte, hogy Gyöngyöspata 2016-tól ismét a kistérségi szövetség tagja, így – mint felidézte – több közösségi funkció biztosítása lényegesen gazdaságosabb a település számára.

 

- A kistérség előnnyel jár az idősgondozásban, a támogató szolgálat, a jelzőrendszeres segítségnyújtás fenntartásában. Érthetetlen volt, hogy korábban miért lépett ki a társulásból Gyöngyöspata, hiszen azzal csak rosszabbul járt a lakosság, a település – húzta alá Hiesz György. – Gyöngyöspata sem kivétel, idősödik. Egy közösség, önkormányzat pedig akkor végzi tisztességesen és jól a dolgát, ha odafigyel azokra, akik a települést felépítették – tette hozzá a kistérségi vezető.

 

Ugyanakkor nem csak a szépkorúakra, hanem a fiatalokra is gondolt egy hasonló nagyságrendű fejlesztéssel az önkormányzat. A gyöngyöspatai iskolában már február eleje óta abban az új ebédlőben étkeznek a diákok, amelyet szintén többmilliós saját erő felhasználásával alakítottak ki. Az önkormányzat ezzel a befektetéssel azt szeretné üzenni, hogy odafigyel a város iskolájára, az ott tanuló gyermekekre.  A két beruházás összértéke mintegy hétmillió forintot tesz ki – mutatott rá Hevér Lászlóné polgármester.